Dociski banderol są nieodzowną częścią eksploatacyjną wykorzystywaną procesie produkcji i etykietowania napojów alkoholowych w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje wykorzystywane są do dociskania pasków akcyzowych, najczęściej na szyjce opakowania (PET, szklanych etc).
Dociski banderoli są najczęściej elementami formatowymi wykonanymi z różnych rodzajów silikonu, spienionych kauczuków a ostatnio coraz częściej z pianki integralnej. Pomimo różnych materiałów z których są wytworzone, łączą je 2 cechy. Muszą być elastyczne i wyprofilowane pod konkretny format butelki.
Dokładne wyprofilowanie kształtek zapewnia optymalny kontakt docisku z powierzchnią butelki w etykieciarce a elastyczność przeciwdziała uszkodzeniom opakowania i papierowego znaku akcyzowego.
Materiały z których są wykonane te części zamienne do linii rozlewniczych i napełniających muszą być odporne na środki myjące wykorzystywane w utrzymaniu linii rozlewniczych w czystości, ich powierzchnia odporna na ścieranie, a struktura na tyle wytrzymała, aby docisk banderoli zachowywał swój kształt przez cały okres użytkowania.
Zgodnie z Ustawą o Podatku akcyzowym pomijając piwo i kilka innych wyjątków, wszystkie opakowania indywidualne napojów alkoholowych muszą być oznaczone paskiem akcyzy.
Dotyczy to produktów wytworzonych w Polsce jak również tych importowanych. Dociski banderol są wykorzystywane w procesie banderolowania następującym najczęściej zaraz po wyjściu butelki z napełniarki i zamykarki oraz etykietowaniu (niezależnie od jego rodzaju) w którym dociskają i doklejają pasek akcyzowy na szyjce opakowania.
Wyjątkowym typem banderolowaniem jest oklejanie opakowań ozdobną etykietą dzięki której klient jest pewien że kupuję napój, który wcześniej nie był otwierany. Rozwiązanie często stosowane w alkoholach typu premium jak whisky.
Sandomierska 26a
37-300 Leżajsk
Polska